Olivia

In het hart van Haarlem begon het onverwachte avontuur van een Oekraïens echtpaar, terwijl zij hier geforceerd moesten wonnen is hun appartement in Oekraïne leeg en stoffig.


Twee jaar geleden, toen de lente in volle bloei stond, besloten ze een welverdiende vakantie te nemen in Nederland. Het was een reis samen met vrienden. Ze hadden nooit kunnen voorspellen dat de wereld waar ze

vandaan kwamen, tijdens hun afwezigheid in chaos zou vervallen.

Terwijl de tulpen in bloei stonden en de grachten in Amsterdam glinsterden, brak in Oekraïne een conflict uit dat hun thuisland in zijn greep hield. De verplichting voor mannen tussen 18 en 50 jaar om te vechten voor hun land zorgde ervoor dat de terugreis naar Oekraïne onmogelijk werd. Wat begon als een vakantie,

veranderde plotseling in een noodsituatie.


In het begin voelden ze zich verloren in een vreemd land met een taal die ze niet volledig begrepen. Maar de warmte van de Nederlandse gastvrijheid en de vriendelijkheid van de mensen om hen heen maakten van Haarlem hun tweede thuis. Ze leerden de taal, vonden werk en bouwden een nieuw leven op, ver weg van de geluiden van het slagveld dat ze zich nauwelijks konden voorstellen.


Hun appartement in Oekraïne lag er onaangeroerd bij, als een tijdscapsule van hun leven voor de abrupte wending. Foto's aan de muur getuigden van een verleden dat nu ver weg leek, als een vergeten droom.

Het echtpaar, hoewel nog steeds heimwee voelen, begon ook te houden van de grachten van Haarlem, de geur van verse stroopwafels en het geluid van de Nederlandse fietsbellen. Ze bouwden een nieuw bestaan op, en hun hart, ooit verscheurd door de gebeurtenissen in Oekraïne, begon langzaam te helen.

Zo begon het zeldzame avontuur van deze twee ouders uit Oekraïne, nu met dochtertje Olivia.